Storm op Jupiter raast aan 640 kilometer per uur

Onderwerpen die nergens anders thuis horen en toch eerder technisch van aard zijn? Post ze hier!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_febgrs.jpg" align="left" width="120" height="120">De windsnelheid in de op één na grootste storm op Jupiter is opgelopen tot die in de eeuwenoude Grote Rode Vlek. Dat blijkt uit waarnemingen met de Hubble telescoop. Beide stormen zijn groter dan de aarde en kennen windsnelheden tot 640 kilometer per uur. Tegelijkertijd is ook de rode kleur van de Kleine Vlek intenser geworden.

Een team sterrenkundigen onder leiding van NASA's Amy Simon-Miller publiceert in het blad Icarus Hubble-opnames waaruit blijkt dat de windstromen in de Kleine en Grote Rode Vlek dezelfde topsnelheid en kleur hebben. Er lijkt dus een onderliggend mechanisme te zijn dat de eigenschappen van Jupiterstormen bepaalt.

Al sinds de zeventiende eeuw houden sterrenkundigen de grootste storm van ons zonnestelsel in de gaten. De Grote Rode Vlek, drie keer zo groot als de aarde, cirkelt rond op het zuidelijk halfrond van de gasreus Jupiter. Waar de storm zijn rode kleur vandaan haalt is onduidelijk, maar met het recente ontstaan van zijn kleine broer wordt dat raadsel misschien opgehelderd.
Aan de manier waarop die in kracht en roodheid toeneemt kunnen sterrenkundigen zien hoe de stormen aan hun rode kleurstof komen.
- (de rode vlek ingezoomd)

Bron: HBvL.be van 18 oktober 2006
Gebruikersavatar
AnD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3977
Lid geworden op: 18 okt 2003, 12:29
Locatie: Hasselt
Uitgedeelde bedankjes: 410 keer
Bedankt: 100 keer

Dat is snel :)
Gebruikersavatar
Teebee
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1565
Lid geworden op: 24 nov 2004, 08:50
Locatie: ROFL - Republic Of FLanders (Limburg)
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer
Bedankt: 40 keer

Straffe kost allemaal :eek:
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

Teebee schreef:Straffe kost allemaal :eek:
Hadden we het daar al eens over een tijdje geleden?
Zonder nu achter die thread te zoeken,... maar 'k dacht al eens geschreven te hebben, men zou als normale bewoner van onze planeet aarde op Jupiter ca. 400 kilo wegen. :twisted:

Reden daarvan, de grote zwaartekracht op jupiter.

Nog een linkje waar je beweging ziet in de athmosfeer. (scrol de pagina iets naar onder)
<center> ===================================== </center>
Dan toch die oudere thread gevonden op UB...
<img src="http://upload.userbase.be/upload/boem_kl.jpg" align="left">Komeet Catalina kan met verwoestende gevolgen op Aarde botsen. Het gezaghebbende Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA heeft een komeet toegevoegd aan de lijst van objecten die onze Aarde kunnen bedreigen. Komeet Catalina 2005 JQ vormt een zeer grote bedreiging wat de gevolgen betreft, maar de kans op een impact is bijzonder klein.

De Catalina werd op 6 mei ontdekt en gold eerst als een asteroïde. Maar nader onderzoek leerde dat het een komeet gaat waarvan de kern een diameter van 980 meter heeft.
Na berekeningen kwam het JPL tot de bevinding dat het hemellichaam mogelijk op 11 juni 2085 in botsing met onze planeet kan komen. Terwijl de kans slechts één op 120 miljoen zou bedragen, zouden de gevolgen desastreus zijn. De impact zou immers het equivalent zijn van zes megaton TNT.


Bron: HBVL.be van 2 juni 2005
Plaats reactie

Terug naar “Allerlei”